mellem danmark og sverige | between Denmark and Sweden

Mellemrum | 2010 (Scroll down for english) 

Danmark og Sverige

Mellem to er der altid et tredje
– det der er summen af de to individuelle parter.

Halssmykket er opstået ud fra en lyst til at arbejde med det vanskeligt definerbare tredje, der findes i mellem to. Indgangen til dette har været at tage mellemrummet ganske bogstaveligt: se på den konkrete form der er imellem to.

I Helle Bjerrums undersøgelser af mellemrum havde hun som udgangspunkt fokus på mennesker.
Men hun er sejler og når man ser på søkort er verden vendt, det er ikke landjorden der er optegnet og beskrevet, men det der er imellem, nemlig vandet.
Imellem Danmark og Sverige er Øresund – altså fandt hun to parter og et mellemrum, som det var oplagt at arbejde med.

Vedhænget er den udsavede form, Øresund fra nord til syd, fra kyst til kyst.
På den ene side er en ren og blank falde i sølv, der tillader os at se formen, uforstyrret af farver og mønstre. Det helt konkrete og kliniske billede af mellemrummet mellem de to.

På den anden side er aftryk af et kort med stednavne og Øresundsbro. Kortet, der er transparent, er lamineret ind, imellem sølvet og en klar blå akryl. Limningen er ikke helt regelmæssig der er små bitte bobler, de ligger i områder på samme måde som vinden lægger krusninger på vandet.

En væsentlig del af værket er en grov sølvkæde, som er velegnet til charms. Den har fået 3 forskellige charms.
1. Den lille havfrue er en oplagt charm, en souvenir fra Danmark. En figur vi identificerer os ved (senest på verdensudstillingen i Kina) Og så sidder hun jo og stirrer ud over Øresund, i retning af Sverige.

2. Nede i vandet er der sild, engang var der flere og de havde vital betydning for begge lande. Silden er vigtig i den fælles kulturhistorie omkring Øresund.
3. Når man ser over sundet, er Barsebäck værkets silhuette et markant element landskabet. Et af de helt store stridspunkter i vores tid.

Det er selvfølgelig ikke fremmed for kunstneren at forholdet mellem DK og S er fyldt med historiske facts, krige, alliancer, fodboldkampe, spritruter og politiske forhold. Hendes ærinde har ikke været at udrede disse forhold, hun har derimod taget sig den frihed, kun at beskæftige sig med det man konkret kan se, det der er almen viden og dertil kommer at billedet helt sikkert er præget af, at synsvinklen ligger hos kunstneren, og på den danske side af sundet.

Between Denmark and Sweden | 2010
Silver, transfers, acrylic
Between two individual parties there is always a third element: the sum of the two.
In  studies of gaps the initial focus was on people.
But as a yachtswoman, studying nautical maps the world is reversed. It is not the land that is charted and described in detail but the gap in between: the water.
Between Denmark and Sweden lies the Sound – so found two parties and a gap that it was obvious  to explore.

Comments are closed.